ChristenUnie dient motie raadsonderzoek Caparis mede in

Fabriekmaandag 30 januari 2017 19:37

ChristenUnie Leeuwarden vindt het niet kunnen dat college en raad niet kunnen uitleggen, aan in het bijzonder de werknemers van Caparis en de burgers van gemeente Leeuwarden, waarom het zo lang en zoveel mis kon gaan bij Caparis.
De ChristenUnie fractie Leeuwarden dient samen met andere oppositiepartijen een motie voor een raadsonderzoek.

Fractievoorzitter Frits Rijpma heeft namens de ChristenUnie onderstaande motie mede ingediend.
Frits Rijpma heeft bij de indiening van deze motie de indiening zo onderbouwd:

'Voorzitter,
Hoe we dit ook wenden of keren. Deze gang van zaken bij Caparis en de controlerende overheid raakt het vertrouwen tussen het college en de raad. En dus het vertrouwen tussen de politiek en de kiezer. Dat vertrouwen is al schaars. En dat voorzitter, Terwijl dat vertrouwen de zuurstof is van onze democratie. 

Voorzitter,
Het is voor de ChristenUnie onbestaanbaar dat wij als politiek verantwoordelijken aan de burgers van deze stad en in het bijzonder de werknemers van Caparis, niet kunnen uitleggen hoe het kan dat er zo lang, zoveel bij Caparis mis heeft kunnen gaan. 
En hoeveel geld dit de samenleving en meer bijzonder Caparis heeft gekost. 
Gekost in tijd, energie en geld.
En wat de gevolgen van al dit gedoe zijn voor de transitie naar de nieuwe manier van werken zijn. In de tijd en in geld! 
Dus wat dit oponthoud voor Caparis, onrust bij de medewerkers, de deelnemende gemeenten en financieel betekend.
Daarom dienen we deze motie mee in.
Om deze onoverzichtelijke gang van zaken te ontrafelen en duidelijk te maken waar wat fout is gegaan en wat -ook wij als raad- beter had gekund en gemoeten! 
Liefst in samenwerking met de andere deelnemende gemeenten in Caparis.

Voorzitter,
Als ChristenUnie vinden wij dat de overheid een schild voor de zwakken behoort te zijn en in die taak hebben we gefaald. Veel geld is gegaan naar rechtszaken, afkoopsommen en extra inhuur van directieleden.
Daarom dienen wij van deze motie mee in om duidelijk in beeld te krijgen wat er allemaal is misgegaan bij Caparis de besturen, de directie, de aandeelhouders, de toezichthouders, de ondernemersraad de gemeenteraden in de hoop hiervan te leren. 

Dank u.'


Motie Raadsonderzoek Caparis

De gemeenteraad van Leeuwarden, in vergadering bijeen etc ,

In overweging nemend dat;
- De raad, vanuit haar controlerende rol, inzicht wil verkrijgen in de wijze waarop haar bestuurders in hun verschillende rollen formeel en informeel geacteerd hebben in het dossier Caparis
- De raad, vanuit haar rollen bij (organen van) Gemeenschappelijke Regelingen lering wil trekken uit dit dossier naar de toekomst toe.
- Zij hiertoe een onderzoek wil doen.
- Zij, voor wat het gedeelte gericht op verbetering / verheldering van haar positie bij Gemeenschappelijke Regelingen in de toekomt, het onderzoek “invloed van gemeenteraad op samenwerking o.b.v. Wet Gemeenschappelijke Regelingen” wil betrekken.

Voorts overwegende dat:
- Zij dit onderzoek op de meest geëigende en kosteneffectieve wijze wil doen

Besluit:
I Tot het instellen van een vooronderzoek om op korte termijn antwoord te krijgen op de volgende vragen:
- Welke onderzoeksvragen moeten er gesteld worden?
- Kan de voor de beantwoording van deze onderzoeksvragen benodigde informatie met een nader onderzoek boven water komen?
- Welke methode van onderzoek ( raadsenquête, rekenkameronderzoek, extern onderzoek) is daartoe dan het meest geschikt?
- Hoe kan de procesbegeleiding van het onderzoek door de raad het beste vorm gegeven worden.
- Welke kosten zijn er met het onderzoek gemoeid?

II Voor het vooronderzoek een commissie in te stellen bestaande uit 2 leden aan te wijzen door en uit de gezamenlijke collegefracties en 2 leden aan te wijzen door en uit de gezamenlijke nietcollegefracties.

III Deze commissie te verzoeken de uitkomst van dit vooronderzoek uiterlijk 14 november 2016 voor te leggen aan de Gemeenteraad.

Gemeentebelangen, VVD, Verenigd Links, D66 , ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie dient motie raadsonderzoek Caparis mede in'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.