De energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland en ook in Leeuwarden. Steeds meer huishouden krijgen te maken met torenhoge energieprijzen waarbij het steeds lastiger wordt om deze lasten te dragen. Verschillende kerkinitiatieven hebben de afgelopen periode opgeroepen om de 400 euro energiecompensatie die mensen krijgen te doneren aan mensen die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Via lokale kerkelijke fondsen kan iedereen het gekregen geld, geheel of gedeeltelijk, beschikbaar stellen voor herverdeling, en komt het terecht bij huishoudens die het echt nodig hebben.
Voorzitter,
Voor de ChristenUnie hoefde deze extra bijeenkomst inzake Diftar niet. Ik ben nu 12 jaar raadslid en we hebben 12 jaar met elkaar gesproken over diftar en nu, nadat we de stap hebben gezet, de vraag om uitstel. Als ik dit zo overzie dan is het misschien goed om plaats te maken voor mensen met nieuwe energie.
We hebben als raad besloten tot de invoering van diftar en lopen nu tegen het technisch uitstel aan. Dit is voor ons acceptabel. Het brengt namelijk ook ruimte om de open eindjes die er zijn goed aan te pakken.
Voorzitter,
Vandaag zijn we samen om het debat te voeren over de Skalm. We hebben vorige week de betrokkenen gehoord en vandaag het vervolg, een debat. Als ChristenUnie hebben we dit debat aangevraagd omdat er veel is gewisseld inzake dit dossier.
Ik begrijp dat de mede aanvragers niet verschijnen. Dat is jammer want dit moment is de kans om zoals zij riepen, de onderste steen boven te krijgen.
Over de geluidsopnames kunnen we kort en duidelijk zijn. Ook al had de rechter het oordeel gegeven dat ze wel gebruikt hadden mogen worden en toegevoegd dienen te worden aan de stukken, dan hadden wij als ChristenUnie hier alsnog geen gebruik van gemaakt. Wij vinden het moreel verwerpelijk dat er opnames worden gemaakt en verspreid zonder dat de betrokkenen daar van op de hoogte waren en akkoord op hebben gegeven.
Terwijl in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over de coronamaatregelen, bezoek ik Stjoer om daar met jongeren in gesprek te gaan over de lockdown en de grote impact daarvan. De jongeren bij Stjoer hebben allemaal in meer of mindere mate een psychische of sociale kwetsbaarheid. Dit werkbezoek is ontstaan naar aanleiding van het artikel in de LC van december ’21 waarin ik de oproep doe om meer om te zien naar onze jeugd en jongeren. Dit als reactie op de uitspraak van Mark Rutte dat jongeren het gewoon wat saaier zouden krijgen. Dat het voor de jongeren zwaar was en is werd wel duidelijk uit alle verhalen. Juist in de tijd dat jongeren in de bloei van hun leven zouden moeten zijn, nieuwe contacten opdoen en ontdekken wie ze zijn, staat hun leven grotendeels stil. Beseffen volwassenen en de mensen in de politiek wel wat de impact is van de coronaregels? Deze vraag kwam vandaag meerdere keren voorbij.
Vandaag, vrijdag 14 januari, publiceerde CANS (commissie actuele Nederlandse suïcideregistratie) een toename van 15% in het aantal zelfdodingen onder jongeren in de leeftijd tot 30 jaar. Met name in de leeftijdscategorie van 20 tot 30 jaar is een grote stijging zichtbaar. De fractie van de ChristenUnie Leeuwarden maakt zich ernstig zorgen over deze toename. Daarom heeft de fractie van de ChristenUnie de volgende vragen
De telefoon gaat, ik kijk en zie een nummer wat ik niet herken. Ik schrik, zou het weer een schuldeiser zijn? Ik besluit niet op te nemen.
Voorzitter, dit is een situatie die vaak voorkomt bij mensen in de schulden. Elk telefoontje, elke brief die op de mat valt en elke deurbel die onverwachts klinkt geeft een stress en schrik reactie. Over de oorzaak van deze stress, daar hebben we het vandaag over. Over de aanpak van schulden en het terugdringen van armoede. In de visie valt te lezen dat we taboes rondom armoede en schulden willen doorbreken en voorzitter, daar wil ik zelf ook verantwoordelijkheid in nemen.