Bijdrage begroting 2017

image001dinsdag 01 november 2016 17:19

Voorzitter,
Zes minuten voor een begroting van ruim een half miljard. Hoe moet dat?

De CU bedrijft politiek vanuit Bijbels perspectief.
Dat willen we praktisch uitvoeren volgens ons verkiezingsprogram door te investeren in de toekomst van onze kinderen. Duurzaamheid, talentontwikkeling bij werk en scholing voor iedereen op elk niveau.

Financiën willen we op orde.

We willen zorgen dat iedereen in vrijheid mee telt.

Zo hebben we de begroting 2017 ook beoordeeld.

Dan zien we dat er veel goed gaat in onze gemeente.

Veel van de voorgenomen plannen worden gerealiseerd, bezuinigingen zijn redelijk op orde zijn, weerstandsniveau  en Algemene Reserve net als de meerjarenramingen laten een positief beeld zien. Je kunt ook zeggen dat we Gered zijn door het herstel van de wereld economie.

Zorgen blijven er over armoede en speciaal jeugdarmoede.

Zorgen blijven er ook over de werkeloosheid voor ouderen én voor jongeren en het economisch klimaat. En de gevolgen van de bezuinigingen op de sociale zorg.

Zorgen Over de zelfstandige kracht van ons mooie centrum en de toeristische ontwikkelingen in de watersportdorpen.

Zorgen over het functioneren van Leeuwarden als centrumgemeente als het gaat om de contracten met de zorgaanbieders na de decentralisaties. Ons bereiken berichten dat dit niet goed loopt en de CU zal op korte termijn aanvullend onderzoek doen en dan eventueel komen met schriftelijke vragen komen of een motie.

De CU dient vanavond 2 moties in.

Ik doe de eerste motie.



Motie Harmonie



De raad van de gemeente Leeuwarden in vergadering bijeen d.d. 31 oktober 2016.



Onderwerp: subsidieovereenkomst met de Stichting Culturele Centra Leeuwarden

(De Harmonie).



Constaterend dat:



In de collegeperiode 2017-2018 een extra investering van € 300.000 is opgenomen voor de Harmonie. Deze incidentele subsidie moet leiden tot een sluitende exploitatie.

Er bij de MTR is voorgesteld om de subsidie ook voor 2018 met € 300.000 te verhogen.

Er in het recente verleden regelmatig € 300.000 moest worden overgemaakt om de exploitatie van De Harmonie sluitend te maken.

De Harmonie ook met recht bij de gemeente terecht kon voor het overnemen van het exploitatietekort (zie artikel 17 Ad.2 van de statuten van de stichting waarin staat dat een eventueel exploitatietekort komt voor rekening van de gemeente Leeuwarden).



Overwegende dat:



Het niet meer van deze tijd is om een "openeind" subsidierelatie te onderhouden met een Culturele instelling.

Het doorlopend kunnen werken met een verrekenbaar exploitatietekort door deze stichting dit niet leidt tot een afgesproken en sluitende begroting. 



Verzoekt het college om:



De statuten zodanig aan te passen dat de stichting de exploitatietekorten niet meer automatisch op de gemeente kan verhalen.

Zodat de stichting moet werken met een vooraf vast te stellen subsidie bijdrage van de gemeente.

Dit zodanig tijdig te realiseren dat ná 2018 er geen extra gelden naar De Harmonie gaan om tekorten in de exploitatie te dekken.



En gaat over tot de orde van de dag.”



ChristenUnie,

Frits Rijpma.



Voorzitter, omdat het zwaartepunt van deze begroting en de effecten van de begroting ligt bij de mensen, onze burgers (vooral het sociaal beleid) geef ik het woord aan collega Hage en zij zal onze tweede motie indienen.





Domein Welzijn:

Voor de ChristenUnie is de begroting van 2017 weer een mooi ijk-punt, niet alleen financieel….hoe staan we er qua huishoudboekje voor, maar zeer zeker ook inhoudelijk, wat zijn de gevolgen voor de burgers van alle beleidskeuzes die we met elkaar hebben gemaakt en waar moeten we bijsturen?

Wij voelen de verantwoordelijkheid om vanuit ons Christen zijn zorg te dragen voor



Domein Welzijn:
Voor de ChristenUnie is de begroting van 2017 weer een mooi ijk-punt, niet alleen financieel….hoe staan we er qua huishoudboekje voor, maar zeer zeker ook inhoudelijk, wat zijn de gevolgen voor de burgers van alle beleidskeuzes die we met elkaar hebben gemaakt en waar moeten we bijsturen? Wij vinden de begroting een mooi helder en doordacht stuk. Wij voelen de verantwoordelijkheid om vanuit ons Christen zijn zorg te dragen voor iedereen, maar toch het meest voor de kwetsbare burgers.
Binnen het sociaal domein is het juist deze doelgroep die veel te maken krijgt met de beleidswijzigingen. Een van onze zorgen is dat er in onze gemeente zeer veel schuldenproblematiek is, veel armoede en dit uit zich oa in het feit dat er professionele ondersteuning nodig is, veelal in de vorm van beschermingsbewind, deze kosten zijn explosief gestegen en neigen nog verder te stijgen. Het budget om armoedeproblematiek breed aan te pakken wordt verzwolgen door deze kosten en dat moet een halt toegeroepen worden.

Naar het voorbeeld in Arnhem willen wij heel graag Budget ondersteuning op Maat, wij zien daarin meer mogelijkheden om efficiënt te werken als we dit vanuit de wijkteams kunnen coördineren en zien graag dat het college hier mee aan de slag gaat, om die reden dienen wij dan ook een motie is.
Ook blijven wij hameren op het feit dat we nog veel meer in moeten zetten op de communicatie naar burgers van bestaande maatregelen waar ze gebruik van kunnen maken, het kindpakket, verzekering, schuldhulpmaatjes enz. Het verbinden van netwerken…. Hierbij is de insteek van het college heel nadrukkelijk om zoveel mogelijk zelf te doen, eigenaarschap….. maar blijkbaar is de doelgroep die hier vooral gebruik van zou kunnen maken hier niet in voldoende mate toe in staat.
Dus wij verlangen van het college dat zij alle mogelijkheden aangrijpen om deze mensen actief te informeren hierbij zien we een wezenlijke rol bij de sociaal werkers, komen zij voldoende aan deze informerende taak toe op dit moment?
Wat de ChristenUnie betreft kan er veel actiever gecommuniceerd worden met vindplekken zoals kerken, (sport)verenigingen, wijkcentra enz. Hoe verloopt dat op dit moment en hoe zou dit nog verbeterd kunnen worden
volgens de wethouder?
En dan wat alle voorgestelde bezuinigingsmaatregelen betreft, allemaal niet fijn…..wel nodig…. Maar is er ook heel concreet met de verschillende doelgroepen (gebruikers) gecommuniceerd over mogelijke bezuinigingsmaatregelen die zij zelf voor ogen zien? Niet alleen met managers, maar ook met de werkers in de praktijk…. Voor ons zijn de
effecten van gemaakte keuzes van groot belang.
We moeten ook niet het kind met het badwater weggooien….. We bedoelen hiermee dat we ruimte moeten hebben om effecten van beleid in kaart te brengen.Om die reden willen ook wij als ChristenUnie de motie 'bezuiniging sociale wijkteams Amaryllis' mee indienen. Kom ik bij het indienen van onze motie: terugdringen uitgaven Beschermingsbewind
Ik lees het dictum voor:.....


Afsluitend realiseren wij ons dat het college heel veel wijsheid nodig heeft om koers te houden en bij te sturen waar nodig, hiertoe bidt de ChristenUnie het college inzicht, wijsheid en zegen toe.





Motie



De raad van de gemeente Leeuwarden in vergadering bijeen d.d. 31 oktober 2016

Onderwerp: Terugdringing uitgaven beschermingsbewind

Gehoord de beraadslaging

Overwegende dat

In 2015 door de gemeente Leeuwarden een bedrag ter grootte van €2.238.000 is uitgegeven aan beschermingsbewind

Deze uitgaven in 2016 verder zullen toenemen

Middelen aan een 40 tal verschillende bewindvoerders wordt uitgekeerd

Gelet op

Maatregel momenteel vrij toegankelijke is voor onbepaalde tijd en slechts jaarlijks getoetst wordt door de kantonrechter op basis van rapportage door de beschermingsbewindvoerder zelf

Gemeente Leeuwarden reeds geconfronteerd is met een fors tekort binnen het Sociaal Domein

Van mening dat

In afwachting van een wetswijziging getracht moet worden het gebruik van beschermingsbewind, in het verlengde van schuldhulpverlening, beter gereguleerd moet worden en zodoende overhead te reduceren, kwaliteit te verhogen en kosten te verlagen.

Roept het college op

Onderzoek te doen naar de mogelijkheden om ‘Budget op Maat’ te creëren door:

De Sociale Wijkteams een rol te laten spelen bij de beoordeling van de aanvraag van beschermingsbewind bij de kantonrechter

De Sociale Wijkteams advies te laten uitbrengen over welke optie het meest voor de hand ligt voor de betreffende hulpvrager bij schuldenproblematiek

De Sociale Wijkteams zelf beschermingsbewind te laten aanbieden en uitvoeren



En gaat over tot de orde van de dag



Ondertekening:

Namens de ChristenUnie

Annemieke Hage





« Terug

Reacties op 'Bijdrage begroting 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.