-
aangenomen motie straatintimidatie
Lees verder“De eerste keer dat ik me onveilig voelde op straat toen ik ongeveer 15 was. Ik fietste alleen naar huis en ben achtervolgd vanaf het eind van de Schrans in Leeuwarden tot en met mijn ouderlijk huis in een dorpje 10 kilometer verderop. Hoe sneller of langzamer ik ging fietsen, het maakte niet uit; de hijger achter mij bleef bumperkleven tegen het spatbord van mijn trouwe tweewieler. Toen ik eindelijk mijn doodlopende straat in fietste met de persoon in kwestie nog op mijn hielen, wist ik niet hoe snel ik het steegjenaast mijn ouderlijk huis in moest hollen. Van mijn moeder moest ik vanaf dat moment een mini fles deodorant in mijn jaszak stoppen, voor het geval ik eens zou worden aangevallen. Dan kon ik het busje als pepperspray gebruiken.”
Voorzitter, dit is niet mijn eigen ervaring, ik zou gelukkig willen zeggen. Het is een introductie uit een van de brieven van insprekers over straatintimidatie. Hoe vaker ik het lees, hoe meer de rillingen mij over de rug lopen. Je bent 15 en wordt achtervolgt. Niet slechts voor een paar meter maar voor kilometers lang. Een angstige situatie die je nooit hoopt tegen te komen.
-
Zorgen om criminele uitbuiting van jongeren
Lees verderOp donderdag 30 juni 2022, heeft het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er nog te weinig zicht is op criminele uitbuiting van jonge slachtoffers. Uit onderzoek in een groot aantal steden, waaronder Leeuwarden, blijkt dat er vermoedelijk 2.500 slachtoffers van criminele uitbuiting waren in de afgelopen 2 jaar. In dezelfde periode waren er landelijk echter maar 68 Nederlandse slachtoffers bekend.
Als ChristenUnie maken we ons zorgen om de veiligheid van jongeren in onze gemeente. Daarom stellen we schriftelijke vragen aan het college over de manier waarop ze dit aanpakken maar ook welke hulp er wordt geboden. -
I have a dream!
Lees verderVoorzitter, mijn basisschool periode bracht ik door op een fantastische jenaplanschool. In groep 6 ging ik bezig met een verslag over Martin Luther King Jr. Het verslag werd uiteindelijk zo groot en omvangrijk dat ik het niet meer in de klas mocht voordragen maar zijn beroemde woorden hadden toen al meer dan voldoende indruk gemaakt.
We kennen ze allemaal. De woorden uit de vaak geciteerde ‘I have a dream’ speech. Martin Luther King deed in deze speech iets slims. Hij gaf mensen geen strikte regels om na te leven, nee hij nam ons mee in zijn droom. Zijn droom van hoe de wereld er uit zou moeten zien.
-
Toiletvoorziening skatepark van Loonstraat
Lees verderEind 2021 stelden we als ChristenUnie Leeuwarden schriftelijke vragen over het skatepark aan de van Loonstraat en het ontbreken van toiletvoorzieningen daar.
-
Directe toegang tot schuldhulpverlening
Lees verderDirect toegang tot schuldhulpverlening is een belangrijke stap in het effectief aanpakken van de schuldenproblematiek en het bieden van de juiste hulp aan mensen met schulden. Onze fractievoorzitter, Carlijn Niesink heeft zelf ervaren wat het doet wanneer je onnodig lang moet wachten op hulp. “Zodra mensen met schulden aan de bel trekken, is het meestal al te laat. Daarom dient op dat moment zo snel mogelijk hulp te worden ingeschakeld. Onnodige schakels in het systeem verergeren soms de schulden waardoor mensen verder in de problemen raken. Zelf heb ik ook maanden moeten wachten tussen mijn eerste contact met het wijkteam en het uiteindelijk in werking stellen van de schuldhulpverlening bij Kredietbank Nederland. Mijn verhaal staat niet op zichzelf. Te veel mensen moeten te lang wachten voordat de daadwerkelijke schuldhulpverlening in gang wordt gezet.”
-
Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd...
Lees verderHet heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd. Die woorden klonken afgelopen dinsdag in de raadszaal van Leeuwarden. Na twaalfjaar lid te zijn geweest van de gemeenteraad van Leeuwarden nam Frits Rijpma afscheid. Eerst werd Frits toegesproken door burgemeester Sybrand Buma waarna de overhandiging van het lintje volgde. Een schitterende en welverdiende waardering voor al het werk en inzet van Frits voor de ChristenUnie en Leeuwarden de afgelopen 12 jaar. Hierna nam fractievoorzitter Carlijn het woord om Frits te bedanken.
Haar speech leest u hieronder:
-
Overhandiging manifest Sterke Gezinnen aan staatssecretaris Maarten van Ooijen
Lees verderEen veilige basis voor kinderen en jongeren, dat zou het gezin moeten zijn. Een plek waar je jezelf mag ontplooien, je talenten mag ontdekken, grenzen mag opzoeken en een plek waar je gezien wordt. Toch is dit niet voor elk kind vanzelfsprekend.
-
Gert-Jan Segers op bezoek in Leeuwarden
Lees verderAfgelopen maandag bezocht Gert-Jan Segers onze mooie gemeente. Het werkbezoek begon op de oude middelbare school van Gert-Jan, het Christelijke Gymnasium Beyers Naude. Hier werden we ontvangen door rector Dirk-Jan Dekker, docenten van het Beyers en natuurlijk Yaroslava.
-
Energiearmoede
Lees verderDe energiearmoede is een groeiend probleem in Nederland en ook in Leeuwarden. Steeds meer huishouden krijgen te maken met torenhoge energieprijzen waarbij het steeds lastiger wordt om deze lasten te dragen. Verschillende kerkinitiatieven hebben de afgelopen periode opgeroepen om de 400 euro energiecompensatie die mensen krijgen te doneren aan mensen die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Via lokale kerkelijke fondsen kan iedereen het gekregen geld, geheel of gedeeltelijk, beschikbaar stellen voor herverdeling, en komt het terecht bij huishoudens die het echt nodig hebben.
-
Zie ons, hoor ons en wees betrokken!
Lees verderTerwijl in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over de coronamaatregelen, bezoek ik Stjoer om daar met jongeren in gesprek te gaan over de lockdown en de grote impact daarvan. De jongeren bij Stjoer hebben allemaal in meer of mindere mate een psychische of sociale kwetsbaarheid. Dit werkbezoek is ontstaan naar aanleiding van het artikel in de LC van december ’21 waarin ik de oproep doe om meer om te zien naar onze jeugd en jongeren. Dit als reactie op de uitspraak van Mark Rutte dat jongeren het gewoon wat saaier zouden krijgen. Dat het voor de jongeren zwaar was en is werd wel duidelijk uit alle verhalen. Juist in de tijd dat jongeren in de bloei van hun leven zouden moeten zijn, nieuwe contacten opdoen en ontdekken wie ze zijn, staat hun leven grotendeels stil. Beseffen volwassenen en de mensen in de politiek wel wat de impact is van de coronaregels? Deze vraag kwam vandaag meerdere keren voorbij.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 3
- 4
- 5
- ...
- 7
- Volgende pagina