Sietske Koops gaat voor kansen voor de mensen!

Week 5, de campagne begint op stoom te komen. De afgelopen week is er weer veel gebeurd.
Een terugblik over leefbaarheid, de Marwei, jeugd en gezin, samen schulden te lijf en ontspanning met muziek.
Op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en Doarpswurk werd het debat op 1 februari gehouden in het WTC over de leefbaarheid van het platteland met zijn dorpen. De heer Mulder van de Leeuwarder Courant was de gespreksleider. De zaal was ingedeeld in 3 categoriën deelnemers: dorpen 36 % - politiek 21 % – overigen 43 % (beroepsmatig) Met gebruik van stemkastjes kon de zaal voor ‘eens’ of ‘oneens’ kiezen over een stelling.
Per onderdeel werd een voor – en tegenstander geïnterviewd.
Woningen: Voorbeeld is de situatie van het dorp Ganzedijk ( Groningen).Er zijn te veel huizen voor te weinig huishoudens. Soms is het beter om te slopen. Ganzedijk: is dit een kostenprobleem of leefbaarheid ? Het is van beide. Meer sloop geeft meer ruimte en meer uitzicht. Mensen moeten sociaal en economisch stabiel blijven. Dongeradeel (Holwerd): problematiek met elkaar delen waarbij kwaliteit voor quantiteit gaat. Kwaliteit: sociale samenhang, verenigingen, ook vanuit de kerken. Met elkaar een proces opzetten.
Stelling: ‘Ook zonder school is een dorp leefbaar’
De kwaliteit van het onderwijs moet geborgd worden. Een dorp is een dorp met voorzieningen. De school moet vooral kwaliteit en toekomst aan kinderen geven. Genoemd wordt: Dorp zonder school is als een café zonder bier ! Uitslag stelling: 69% Eens, 31 % oneens.
Stelling: Glasvezel is belangrijker voor de economie dan asfalt.
Glasvezel is als een open netwerk naar de burger. Nieuwe technieken zijn de redding voor het platteland. Via glasvezelkabel is het mogelijk om een videoconferentie te houden. Dat scheelt weer in reizen. Wel kosten per aansluiting gelijk houden. Asfalt: bereikbaarheid van dorpen blijft belangrijk ( bijv. ambulance, brandweer).Goede verbinding is belangrijk voor een dorp. Een goede infrastructuur is van groot belang. Uitslag stelling: 71 % eens; 29% oneens.
Tenslotte. Er zijn verouderde woningvoorzieningen. Vanaf 65 jaar heeft men gemiddeld nog 20 jaar voor de boeg. Dorpen met voorzieningen hebben een pre.
Gemeente en provincie moeten goed opletten dat kinderen kansen krijgen, dus goed onderwijs.
Voor de toekomst van het platteland is goede mobiliteit belangrijk.
Voor dorpen is het belangrijk dat zij hun kwaliteiten benoemen.
Bezoek Marwei met GNd op 4 februari.
Gevangenenzorg Nederland had voor de vrijwilligers van de drie noordelijk provincies een bezoek aan de Marwei georganiseerd. In die functie was ik daar. Gesproken werd met de Maatschappelijk werkenden. Goed is dat Leeuwarden een loket burgerzaken heeft. Ik heb diep respect voor hen hoe zij hun werk doen. Daarbij lopen zij ook tegen beperkingen aan, door bijv. bezuinigingen. Voor mijn bezoek aan het symposium in Den Haag kreeg ik een vraag mee.
Evaluatie Centrum Jeugd & Gezin (CJG), 4 februari.
Gepresenteerd wordt de uitkomst van de pilot in de wijken Heechterp/Schieringen, Oud Oost en Zuiderburen. Hoofddoel CJG : “Alle kansen voor alle kinderen” : a. het gezin opnieuw de belangrijkste positie geven als het om opvoeden gaat; b. preventief werken: eerder opsporen en beter aanpakken; c. de vrijblijvendheid voorbij: ongewenste situaties niet laten voortduren; dit geldt voor ouders, professionals en overheden.
In Leeuwarden is gekozen voor het werken met bestaande structuren. Het CJG is geen gebouw, maar zijn mensen, die elkaar kennen, vertrouwen en samenwerken. Doelen en uitgangspunten: - één kind, één plan - alle zorgkinderen in beeld – verantwoordelijkheden goed geregeld – korte en snelle lijnen – passend hulp aanbod – concrete werkafspraken – aansluiten bij bestaande structuren – aansluiten bij brede school en consultatiebureaus – informatie dichtbij en herkenbaar – gebruik maken van CJG door ouders, jongeren, instellingen voor informatie en advies en voor vragen omtrent opgroeien en opvoeden. Een goede verwijsindex is hierin heel belangrijk
Frits Rijpma vraagt naar het efficiënt werken en goede balans inspanning/resultaat.
Mevrouw Anja Roosendaal ( training, coaching & advies) is enthousiast over de aanpak in Leeuwarden. Op onze vraag of het CJG-initiatief van de CU er toe doet beantwoordt zij met een “ja, absoluut”. Belangrijk is wel dat deze zorg goed geborgd wordt. Ook van haar kreeg ik een vraag mee naar Den Haag.
CU- Symposium “Samen de schulden te lijf” in Den Haag op 5 februari,
Een initiatief van mevrouw Cynthia Ortega (2e kamerlid CU) die dit onderwerp met verve op de (landelijke) agenda heeft gezet. Mevrouw Jet Creemers van de Stichting Verantwoord stelt: “Schuldhulpverlening houdt het probleem in stand, want het blijft om geld gaan, ook als iemand van zijn schulden af is. Geld en bezit bepalen alles in ons leven en ook bij de oplossing van schulden staat geld centraal. Maar geld is geen doel, het is een middel om iets van ons leven te maken”Tijdens het symposium werd het Nationaal Platform Schuldpreventie en Schuldhulp(NCPS) opgericht. Dit platform bestaat uit: Stichting Crown Nederland, Stichting Christelijke Schuldpreventie (SCS), Modus Vivendi en Bos Consulting. Het platform gaat werken met het zgn. driefasenmodel: preventie – hulp – nazorg. Bij elk daarvan is een buddy actief, die als dat nodig is professionele hulp inschakelt. Het platform wil samenwerking ondersteunen tussen lokale diaconale platformen onderling en met de plaatselijk overheid.Mijn vragen: 1. n.a.v. Jeugd & Gezin: wordt bij schuldhulpverlening goed gekeken of er kinderen zijn? Bijv. krijgen ze te eten, mogelijkheid voor ondersteuning bij zwemles e.d. Belangrijk aandachtspunt. 2. n.a.v. bezoek Marwei : de ChristenUnie gaat voor kansen voor mensen. Zo werkt ook Gevangenenzorg Nederland (GNd). De MMD in PI regelt zo goed mogelijk de schulden tijdens detentie vòòr in vrijheidsstelling en een nazorgtraject met hulp van bijv. GNd. Maar bij VI ( vervroegde invrijheidstelling) kijkt de rechter niet naar de omstandigheden. Daardoor ontstaat een recidive en heeft de gedetineerde bij voorbaat geen kans op een nieuwe start. Aangezien dit het justitiebeleid betreft draagt Mevr. Ortega dit over aan haar (justitie)collega.
Daarom dus onze speerpunten: - een wethouder voor Jeugd & Gezin- Blijvende voorlichting en begeleiding voor huishoudens met schuldproblematiek
Concert Opus 4, 6 februari in de St. Bonifatiuskerk.
Wat vreemd misschien om op deze plaats dit te noemen? Het was voor mij een climax van een veelzijdige werkweek. Indrukwekkend en intens was dit concert. Scharnierpunt voor mij was het tere, haast verstilde “Lord, make me an instrument of Thy peace”. Vandaar uit wil ik mijn werk doen. “May we all be in peace, peace and only peace; and may that peace come unto each of us”. VREDE, dat wens ik al mijn medeburgers van harte toe !
Reacties op 'Sietske Koops gaat voor kansen voor de mensen!'