CU en VVD willen rood Leeuwarden groener maken

-een intensivering van het groenbeleid -
In de komende jaren is het de ambitie van Leeuwarden om het binnenstedelijk gebied te verdichten, grote nieuwbouwprojecten staan op stapel, bedrijvenparken worden opnieuw ingericht. Kortom: volop economische activiteit. Daar zijn de Christenunie en de VVD verheugd over. Maar daarnaast verdient het woon- en leefklimaat voortdurend de aandacht. Groen is daarbij een zeer belangrijke factor. De beschikbare ruimte in een stad als Leeuwarden is beperkt om extra openbaar groen aan te leggen. Om die reden denken de ChristenUnie en de VVD dat de aanleg van groene daken een prima alternatief is om meer groen te realiseren, intensief ruimtegebruik dus. En een goede reden om duurzaam bouwen nog meer te stimuleren, door het bevorderen van de aanleg van z.g. ecologische (groene) daken.
Waarom groene daken?
Beter leefmilieu: door meer groen in de stad.
Isolatie: daken met begroening zijn in de zomer koeler en in de winter warmer en kunnen zodoende bijdragen aan een beter binnenklimaat.
Waterbuffer: doordat planten water vasthouden zorgen groene daken voor een verkleining van de piekafvoer van grote regenbuien.
Temperatuur: door verdamping van water door planten en opname van zonnewarmte hebben de daken een temperatuurdempende werking; de stad heeft zomers een lagere temperatuur.
De University of Manchester heeft in een studie berekend dat een geringe toename van de hoeveelheid groene ruimte in stedelijke gebieden de stedelijke temperatuur in de zomer met ongeveer 4°C kan doen verminderen. De wetenschappers zeggen dat met een beperkte toename van groen de voorspelde temperatuurstijgingen in onze steden als gevolg van de opwarming van de aarde kunnen compenseren.
Verbetering luchtkwaliteit: planten halen CO2 en vervuiling uit de lucht en vangen stof uit de lucht weg.
Verbetering stadsecologie: door toename biodiversiteit en hoeveelheid planten en dieren bij aanleg groene daken.
Verlenging levensduur dak: doordat schadelijke UV-straling dak niet meer kan bereiken blijft dakbedekking langer goed.
Brandveiligheid: bij goed onderhoud werkt een groen dak brandvertragend en zorgt bij toegankelijkheid voor een extra ontsnappingsmogelijkheid.
Financieel: door bijvoorbeeld waardevermeerdering, gezondheidsverbetering, behoud van sociaal-economisch aantrekkelijke groepen voor de stad.
Tegenwoordig beleven daktuinen in midden Europa een renaissance. Steeds meer ontdekken stedenbouwers, architecten en aannemers de ecologische, economische en esthetische waarde van begroeide daken.
In de documentaire ‘afval is voedsel' geeft de directie van Ford aan hoe het bedrijf 35 miljoen dollar wist te besparen door de immense fabriekshallen te voorzien van een groen dak. Dit economisch rendement is natuurlijk heel hoopgevend voor een brede toepassing van milieuvriendelijke dakbedekking.
In landen als Scandinavië, IJsland en Canada hebben dakbegroeiingen een lange traditie. En ook in Duitsland wordt een zeer voortvarend beleid gevoerd waar het gaat om de daken van een groene bekleding te voorzien. Hier wordt in gemeentes met meer dan 10.000 inwoners en aan bedrijven het aantal groene vierkante meters voor bouwpercelen wettelijk voorgeschreven en zijn er mooie voorbeelden van het realiseren van tuinen op daken en in patio's als 'compensatiegroen'.
Indien er sprake is van een daktuin bij bedrijfsgebouwen dient deze in voorkomende gevallen als recreatieruimte voor de werknemers. Er is bij de buurlanden veel kennis voorhanden hoe bedrijven en particulieren hiertoe kunnen worden uitgenodigd.
Overheidsinstellingen, scholen, ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en uiteraard gemeentekantoren hebben wat de ChristenUnie en de VVD betreft een voorbeeldfunctie.
Een groen dak heeft niet alleen effect op de temperatuur en de waterbuffering maar ook worden de mogelijkheden op het gebied van de ruimtelijke ordening c.q. de bouwmogelijkheden erdoor vergroot. Het inpassen van bebouwing in de omgeving door middel van op de omgeving aansluitend dakgroen maakt het mogelijk om te bouwen op plaatsen waar dit normaal niet mogelijk zou zijn. Hierdoor ontstaat in economische zin interessante extra te bebouwen ruimte met behoud van voldoende groen.
Als Leeuwarden ‘de schoonste stad van Fryslân’ wil zijn, kan de stad een inhaalslag maken door in de grote nieuwbouwprojecten een koppeling te maken van esthetiek en duurzaamheid door middel van begroeiing van de immense hoeveelheid aan vierkante meters platte daken die de stad momenteel kent en wellicht in de komende jaren nog gaat krijgen.
Een voorbeeld is de ontwikkeling van de Potmargezone. Wat de ChristenUnie en de VVD betreft is deze zone bij uitstek geschikt om bij bebouwing aldaar te zoeken naar een combinatie met duurzaamheid. De groene long van Leeuwarden krijgt dan nog meer ‘inhoud’ als de gebouwen in de long ook bijdragen aan de longfunctie door groene daken.
Inwoners van Leeuwarden geven steeds nadrukkelijker aan de voorkeur te geven aan meer groene zones. Er is maar één conclusie mogelijk: Leeuwarden gáát voor groen. Groene daken kunnen daaraan een grote bijdrage leveren.
Bedrijven, woningcorporaties, particulieren en in eerste instantie natuurlijk de gemeente Leeuwarden die het voorbeeld geeft, zouden met specifieke mogelijkheden en maatregelen gestimuleerd kunnen worden om daar waar mogelijk de daken te voorzien van beplanting.
Namens de ChristenUnie en de VVD,
Addy Stoker
Karen Vasbinder
Plaats het eerste bericht!