Toespraak Frits Rijpma over vluchtelingen

Frits Rijpmadinsdag 08 september 2015 20:18

Onderstaande tekst heeft Frits Rijpma, fractievoorzitter van ChristenUnie in Leeuwarden, maandagavond in de raad uitgesproken tijdens het 'vluchtelingendebat':

VLUCHTELINGEN

Voorzitter,

De basis inzake dit onderwerp voor de CU is de oproep in de Bijbel om gastvrij te zijn voor mensen in nood (voor de liefhebbers, bv Mattheus 25 vanaf vers 34).

En dan niet in woorden, maar in daden. Persoonlijk word ik geïnspireerd door de woorden van Jezus: “Ik was die vreemdeling die jij hebt gehuisvest, Ik was die man zonder kleren, Ik was dat hongerige meisje.”

Wat voor ons heel dichtbij komt in die peuter Aylan. Het gaat dus om die concrete mens, die het recht heeft om te leven net als jij en ik. Vluchtelingen helpen is daarom geen goedwillende liefdadigheid -opgewekt door de emotie van het moment- maar gerechtigheid.

De politiek is de uitvoerder van dit recht en burgers kunnen aanhaken!

In die volgorde dus.

Voorzitter, tot nu toe was alle ellende niet voldoende om ons in beweging te krijgen. De vorige motie over vluchtelingen is al van november 2014!

Nu, één verschrikkelijke foto van de verdronken peuter Aylan verder zijn we opeens allemaal in shock en tot actie bereid! Wij vinden dat prima, maar hoe serieus is onze wil om te helpen?

We hebben nog wel enkele kritische vragen, omdat we moeten waken voor korte termijn- en symboolpolitiek.

Als de politiek nu wil en durft, willen en durven onze burgers dan ook? Hoe is het commitment voor de lange termijn?

Bedenken we straks allemaal voorwaarden of gaan we vanuit oprechte zorg en gaan we helpen wie geholpen moet worden?

Hoe activeren we onze burgers? Hoe krijgen we de kerken, verenigingen en Humanitas en allerlei particulier initiatief samen aan de slag?

Komt het college met een plan?

Gaan we alleen Erasmushiem aanbieden of zijn er meer en misschien betere oplossingen? Kunnen we het COA -gezien de sociale structuur van onze stad- zelf keuzes laten maken? Zijn er meerdere aanbiedingen, kleinschalig en over de hele gemeente verspreid?

Wat is de financiële bijdrage van het Rijk?

Of beginnen we uit naastenliefde zonder deugdelijke financiering?

Kortom voorzitter,

we hebben nog wat vragen over keus en continuïteit. Wat in ieder geval nodig is is een pro-actieve houding van het college. De ChristenUnie wil altijd meewerken en meedenken aan plannen om Leeuwarden gastvrij te maken voor vluchtelingen.

We horen graag uw plan van aanpak.

Dank u.

« Terug

Reacties op 'Toespraak Frits Rijpma over vluchtelingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.