Nieuwe periode voor de Raad en de ChristenUnie.

Frits Rijpma vk 2013woensdag 15 januari 2014 11:56

Om te beginnen voor allen Gods zegen toegewenst voor het nieuwe jaar.

De fractie van de ChristenUnie is de afgelopen periode regelmatig onderscheidend geweest.
Enkele zaken zaken sprongen er uit, te noemen valt;

  • De kostenbesparing op cultuur (Parnas, 1 miljoen en oprichten Kunstkade).
  • Ons werkbezoek met Gert Jan Seegers aan de vliegbasis.
  • Behouden werkgelegenheid (500 banen) en status basis. Vervolgens door de 2e Kamerfractie bedongen bij het Herfstakkoord.
  • Onze (doorslag gevende) keuze voor Culturele Hoofdstad 2018.
  • Onze defensieve houding ten opzichte van de financiën.
  • Onze zorgzame opstelling ten opzichte van (jeugd) armoede en het    bestrijden daarvan.
  • Onze positieve insteek ten opzichte van het verder bereikbaar maken van de stad (aandacht voor fietsers).
  • Onze strijd tegen mensenhandel en onrecht op de Weaze. Dit resulteerde in een door de hele Raad aangenomen zeer strenge Algemene Plaatselijke Verordening.

De ChristenUnie heeft constructief oppositie gevoerd. Vóór als het kon, tégen als het nodig was. De fractie werd zeer deskundig ondersteund door Sietske Koops, Suzanne Scholten, Luuk Vernhout, Gert Jan Wiersma, Rob Heijman en Annemieke Koezema.

Dit was de laatste periode van Arco van Daalen. Hij heeft de ChristenUnie veel goeds gebracht met zijn wijsheid, inzicht en ervaring, ons past hem veel dank. We nemen als partij nog afscheid van hem op de eerstvolgende Ledenvergadering.

Dan de verkiezingen,
Nieuwe dorpen zijn bij Leeuwarden gevoegd, dorpen waar de ChristenUnie niet aanwezig was. Ondanks deze uitbreiding mochten we onze 2 zetels behouden. Wel liep het aantal stemmen met krap 200 terug. Dat is best zorgelijk, we waren niet eerder zo positief zichtbaar als in 2013 en toch minder stemmen. Reden tot reflectie en onderzoek. Hebt u input voor ons? Graag! Maar door de lage opkomst in percentage toch een stijging van ruim 5%. We waren bijna nog in het college gekomen met een halve wethouder maar de bestaande coalitie bedacht (na het afhaken van D'66)dat het ook wel zonder ons kon. We waren een beetje zuur omdat -volgens het verslag van de informateur- juist het CDA onze deelname blokkeerde omdat we een "electorale concurrent" van hen zijn. Wel een lijstverbinding, wel een gezamenlijke restzetel maar niet samen in het college. We zijn het al vergeten en gaan met een positief gevoel de nieuwe periode in. Zonder Arco maar met Annemieke Koezema. Zij stelt zichzelf hieronder aan u voor.

Even voorstellen:

Ik ben Annemieke Koezema, 38 jaar, getrouwd en samen met mijn man hebben wij 3 kinderen. In mijn dagelijks werk ben ik werkzaam als teamleider in de langdurige zorg voor verstandelijk gehandicapten (Talant). Ik ben lid van VBG de Wijngaard. Als christen sta ik voor 'waardenvolle' politiek, dienstbaar aan de samenleving met een bijzonder oog voor mijn kwetsbare naasten. De manier waarop we met elkaar omgaan als politici onderling en met onze burgers vind ik erg belangrijk. Met respect en oog voor “de mens.”
Ik wil mij sterk maken binnen het dorpen- en wijkenbeleid voor het praktisch handen en voeten geven aan het VN verdrag voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Participatie van kwetsbare groepen in de wijken, toegankelijkheid, begrijpelijke communicatie, de vrijwilligers en mantelzorgers.
Mijn droom is dat burgers niet “hangen” en “consumeren” maar zelf actief hun rol pakken. Om binnen de wijken met iedereen samen naar vermogen er een leefbare buurt van te maken. Dat er meer oog komt voor elkaar en het weer vanzelfsprekend is om vanuit zorg en respect voor elkaar iets te doen. De sociale verbanden binnen kerken, verenigingen, scholen enz. weer een prominente plek innemen in onze samenleving. Ik wil dat mensen zich veilig voelen en er voor elkaar zijn.Ik ben blij dat ik de afgelopen 2 jaar vanuit de steunfractie me al een weg heb kunnen vinden binnen de politieke wereld en stort mij nu met veel enthousiasme en verantwoordelijkheidsgevoel op de dossiers binnen Welzijn, we staan in een tijdperk vol veranderingen en ik wil u dan ook om vragen om voor ons te bidden, daarnaast maak ik graag van uw deskundigheid gebruik, als u beschikbaar bent om als “klankbord” te fungeren rondom bepaalde thema's, dan verneem ik dat graag van u!

Plannen voor de komende periode;
Ons laten zien in de nieuwe dorpen, in Leeuwarderadeel (komt in 2018 bij de gemeente Leeuwarden) en de bestaande wijken en dorpen. Er gaat veel in de wijken en dorpen gebeuren. Wilt u ons input leveren als het gaat om uw wijk of dorp. Hoe worden we meer en meer zichtbaar? Juist ook in kerken en gemeenten.

 Aandachtspunten voor de komende periode;

  • coffeeshop beleid.
  • openbare orde (Weaze) en veiligheid, niet gedogen maar gestelde regels uitvoeren.
  • uitgeprocedeerde vluchteling.
  • (jeugd)armoede bestrijden.
  • afbouwen van subsidies.
  • VN verdrag voor gehandicapten uitvoeren.
  • Duurzaamheid bevorderen maar wel blijven "rekenen".
  • FairTrade invoeren.
  • Europaplein wel of toch niet "verbouwen".
  • Voorbereiden goede plannen CH 2018.
  • Zoals het nu staat moeten we 10 miljoen bezuinigen.

De speerpunten uit ons verkiezingsprogramma waren en zijn:
Voluit Christelijke partij. Herkenbaar, nuchter en duidelijk.
Naastenliefde, opkomen voor Bijbels zorgkwartet;  de weduwen, de wezen, de vreemdelingen in uw stad en de armen.
Rentmeesterschap, financiën en duurzaamheid. Openbare orde en veiligheid.
Talenten, ruimte voor ontplooiing werkgelegenheid en scholing op ieder niveau.

Wat hebben we veel om te danken en veel om voor te bidden. Wilt u ons bij beide helpen?
Ons motto was en is; Ora et Labora!

De fractie bestaat uit- en met volgende taken;
Rob Heijman, secretariaat en duurzaamheid.
Annemieke Koezema, raadslid Welzijn (de enorme bezuinigingen op Welzijn).
Frits Rijpma, fractievoorzitter, stadsontwikkelingen en bestuur en middelen.
Suzanne Scholten, stadsontwikkeling.
Gert Jan Wiersma, financiën en welzijn.
Als adviseurs en beschikbaar voor projecten; Arco van Daalen en Henk Voerman.

Hartelijke groet,
Frits Rijpma.

« Terug

Reacties op 'Nieuwe periode voor de Raad en de ChristenUnie.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.