Participerende samenleving

cooperatieve-600x642[1]woensdag 30 oktober 2013 09:10

Het woord “participatie” lijkt steeds vaker een allergische reactie bij mensen te veroorzaken. Het lijkt een grote kapstok te zijn geworden waaraan alles opgehangen wordt en dat schiet steeds vaker in het verkeerde keelgat, vooral omdat het door de bezuinigingen ingegeven lijkt te zijn.

Maar eigenlijk is het niets nieuws onder de zon, de structuren die hieraan ten grond slag liggen zijn gebaseerd op bijbelse principes. Structuren van het gezin, een familie, de buurt, kerken, scholen verenigingen enz. zijn prachtige voorbeelden van natuurlijke systemen waarbij mensen samenleven en zorg dragen voor elkaar. 

Het is wel zo dat de samenleving in de laatste decennia behoorlijk ontwricht is geraakt onder liberaal gedachtegoed. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Daar is het niet beter van geworden. De ChristenUnie wil vrijheid mèt verantwoordelijkheid.

In het gezin, een familie, binnen kerken, scholen, verenigingen enz. Zorg dragen voor elkaar, wij noemen dit #naastenliefde. We mogen op elkaar rekenen, ons inzetten voor onze medemens. Wat een voorrecht dat ieder mens er mag zijn, met of zonder beperkingen, je bent uniek en we hebben allemaal onze gaven en talenten, wat fijn dat we die naar vermogen in mogen zetten.

Vanuit dit morele principe pleiten wij als ChristenUnie ook voor participeren naar vermogen. Er is veel te veel door de overheid naar zich toe getrokken, dat is helemaal niet gezond en bovendien financieel onbetaalbaar. Prima dat de overheid weer wat stapjes terug doet, we moeten met elkaar leren om weer hulp aan elkaar te geven en van elkaar te vragen. Als het echt niet lukt, dan moet er een vangnet zijn. We gaan met elkaar op zoek naar een meer natuurlijke balans, dit kan de overheid niet organiseren, dit moet vanuit een ieder persoonlijk opgepakt worden, ik ben er van overtuigd dat heel veel mensen hier al een actieve rol in nemen, laten we elkaar helpen, de handen in een slaan en samenwerken, we hebben elkaar nodig!

Annemieke Koezema

« Terug

Reacties op 'Participerende samenleving'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.