WIJKCONFERENTIE HUIZUM-OOST 25 APRIL 2012

zondag 29 april 2012 06:51

Op woensdag 25 april 2012 hield wijkorganisatie Huizum de jaarlijkse wijkconferentie van de wijk Huizum-Oost. In wijkgebouw Husma Herne werden wijkbewoners, raadsleden en steunfractieleden bijgepraat over de zaken die spelen in de wijk. Ook wijkmanager Anja Reus was aanwezig.

 

Wijkpanelvoorzitter Johan ter Haar was blij dat een aantal raadsleden en ondersteuners aanwezig was. Diverse punten passeerden de revue, waarbij de voorzitter de vaart in de vergadering wist te houden. De vragen die leven rond het voortbestaan van het gebouw van de Abbingaschool was er een van: wat gaat er met dit pand gebeuren? Dat bleek op dit moment nog niet geheel duidelijk, maar in verband met de monumentenstatus blijft het aanzicht van het gebouw in elk geval bewaard.

 Een ander punt betrof het herstraten en herinrichten van de Tijnjedijk ter hoogte van de Intratuin. De wens vanuit de wijk is om een veiliger fiets-voetgangersroute te creëren hier, liefst met een vrijliggend fietspad. Hiervoor zouden de parkeerplaatsen langs de weg moeten wijken. Ook moet de wegversmalling ter plaatse aangepakt worden; deze is onhandig en onveilig. Omdat het verkeersveiligheidskwesties betreft, vallen deze niet onder het wijkpanelbudget. De gemeente staat in beginsel welwillend tegenover de plannen, maar of ze ook gerealiseerd worden, hangt af van de financiële middelen van de gemeente. 

Voorts ligt er nog een plan van Jantje Beton om een zgn. “boomstronkenpad” door het Abbingapark aan te leggen. Kinderen kunnen op de boomstronken dan lopen en spelen. De bomen zijn afkomstig van het Drachtsterplein, waar in 2011 veel bomen moesten wijken in verband met de reconstructie aldaar – een lokale bestemming voor een deel van de betreffende bomen dus! Dit plan zal naar verwachting in 2012 uitgevoerd worden.

 Het Abbingapark kwam ook aan de orde in verband met een groter plan dat speelt in de wijk: het verkeersluw maken van de Borniastraat. De wijkorganisatie en de gemeente praten over oplossingen voor deze drukke straat met veel sluipverkeer, en een van de meest kansrijke opties is het creëren van een eenrichtingsweg. Dit zou betekenen dat de Borniastraat alleen nog bereikbaar is vanaf de Oostergoweg (zuid), en niet meer vanaf de Henri Dunantweg (noord). Wel wordt de busroute en het bestemmings/bevoorradingsverkeer in stand gehouden. 

Het is een wens van de wijkorganisatie om naast toegenomen leefbaarheid voor bewoners van de wijk, ook een betere doorgaande fietsroute te faciliteren , die zou kunnen doorlopen vanaf de Borniastraat via het Abbingapark naar de nieuwe tunnels onder het Drachtsterplein. Wel moet daarbij in het ontwerp uiteraard rekening worden gehouden met de wandelaars op de wandelpaden in het Abbingapark, onder wie mensen uit het MCL en revalidatiecentrum Bornia Herne. 

Het plan voor eenrichtingsverkeer op de Borniastraat werd goed ontvangen door de aanwezige wijkbewoners. Het is te hopen dat gemeente en wijkorganisatie de komende tijd concrete stappen kunnen zetten in de uitwerking van dit interessante plan, dat vanuit “ChristenUnie fietspartij” in elk geval op bijval kan rekenen! 

Suzanne Scholten

« Terug

Reacties op 'WIJKCONFERENTIE HUIZUM-OOST 25 APRIL 2012'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > april

Geen berichten gevonden