Armoedebeleid : hoe volgen we dat?

vrijdag 16 november 2012 16:16

Om te weten of de armoede meer of minder wordt zul je dat moeten meten.

In Leeuwarden en ook door andere instanties wordt hiervoor als norm genomen 110 (120) % van het sociaal minimum. Een grens,afgeleid van het sociaal minimum is niet geschikt om lokaal armoedebeleid te volgen, hooguit als globaal criterium om de doelgroep mee af te bakenen,  zo vindt de heer Cok Vrooman van het SCP.

Wat is het geval ?

Gemeenten hebben vaak  naast de sociaal  minimum-norm zo hun eigen aanvullende regelingen. Daarom alleen al kan er niet vergeleken worden.
Ook zegt het sociaal minimum niets over participatie en sociale uitsluiting. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hanteert daarom het ' niet-veel-maar-toereikend ' criterium. De heer Vrooman lichtte dit toe op de expertmeeting  van 10 juli 2012.

* In de loop van de tijd wordt het sociaal minimum 'beleidsmatig geïndexeerd', en  dat is niet altijd in lijn met de ontwikkeling van de prijzen of de welvaart (bijv. in jaren dat de uitkeringen worden bevroren, of juist extra verhoogd). Dat houdt in dat het niveau over de jaren heen moeilijk te vergelijken is (geen constant prijs/welvaartspeil), en dat is voor 'monitoring' van het armoedebeleid problematisch.
* Het bedrag van het sociaal minimum is door de wetgever in feite nooit expliciet gekoppeld aan de noodzakelijk kosten van bestaan, maar wordt vastgesteld op basis van politieke consensus. Daarbij wordt onder meer ook gekeken naar het uitgavenpeil, het gewenste verschil tussen lonen en uitkeringen, etc. Dat houdt in dat het sociaal minimum in een gegeven jaar genoeg kan zijn, in het andere te weinig; dat kan ook nog eens verschillen naar type huishouden .

* Verder hield het sociaal minimum de laatste 25 jaar de prijsinflatie bij, maar bleef achter bij de welvaartsontwikkeling en de toenemende uitgaven aan huur en energie. Het huidige sociaal minimum is voor een alleenstaande desondanks toereikend. Voor ouderen en eenoudergezinnen met een kind is het aan de hoge kant, voor huishoudens met meer kinderen eerder te laag.

Het is aan de politiek of zij deze duidelijke SCP - norm  wil invoeren en zo echt kan weten hoe het met de armoede in ons land is gesteld.

Sietske Koops

« Terug

Reacties op 'Armoedebeleid : hoe volgen we dat?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > november

Geen berichten gevonden