Seizoensopening van Wijkpanels en Dorpsbelangen: "Thema Duurzaamheid"

maandag 08 oktober 2012 10:32

Op dinsdag 18 september 2012 vond deze bijeenkomst plaats op een wel heel bijzondere locatie: het nieuwe CJIB gebouw ‘Westerstate’. Een gebouw waar niemand zomaar binnenkomt, alhoewel, vaak wel digitaal. Want wie ooit een boete heeft gekregen is daar bekend. Ook voor deze avond moesten deelnemers – steekproefsgewijs- zich legitimeren. Dit komt normaal nooit voor op een wijk-of dorpsbijeenkomst.

Wethouder Isabella Diks, opende deze avond en wees op het bijzondere van dit gebouw: open, transparant, licht, gericht op communicatie en ontmoeting. Er zijn geen vaste werkplekken. De wijken: in het 2e kwartaal van 2013 komt er informatie over de toevoeging van Boansterhim-Noord. Verder benoemt zij de ontwikkeling van stadslandbouw, buurt- en schooltuinen.

Hans Achterbosch, Leeuwarder architect en expeditieklimmer houdt een inspirerend verhaal over zijn reizen : Noordpool, Zuidpool, Mount Everest. In Noordoost Groenland waren nog nooit mensen geweest. Een pure ongereptheid! Hoe gaan wij duurzaam om met de eigen omgeving? Hoe gaan we verantwoord om met de aarde ? De verstedelijking neemt toe.

Ook op expedities naar de Mount Everest laten veel mensen hun rommel achter zodat er speciale opruimexpedities nodig zijn. Hoe hebben /streven we naar  betaalbare, schone energie op de toekomst ( 2050),  zoals waterenergie, zonne-energie?  NOODZAAK !

Marco van Dalfsen, gemeentelijk aanjager op het gebeid van energiebesparing. (mvandalfsen@leeuwarden.nl) In 2020 moet de gemeente fossielvrij zijn. Door 14 boeren wordt ( 40 mln kubieke meter) Biogas geleverd dat 2000 huizen zal voorzien. Haal meer energie uit jouw woning, is het advies. Kijk op www.slimwonenmetnergie.nl. Project Nijlandsdyk: 6 bewoners krijgen een energieonderzoek aangeboden. De uitkomst hiervan is een start voor vervolg voor meer bewoners. Er is een tweesporen beleid: de coöperaties en de particuliere woningen. 

Harry Wiersma, voorzitter bewonersplatform Achter de Hoven vertelt op aanstekelijke wijze hoe deze wijk werkt. Niet eerst op subsidie uit zijn , maar eerst met elkaar bekijken wat je als wijk belangrijk vindt. Dus eigen verantwoordelijkheid nemen; de wijk meer als onderneming zien met daarbij de overheid als partner. De wijk pakt de volgende zaken op:

  1. duurzame voedsel- en fruitproductie.
  2. duurzame conservering van onroerend goed.
  3. onderzoek privatisering wijkcentrum.
  4. onderzoek stadcamping. Hierbij is professionele ondersteuning nodig ( ondernemers, juristen, finan.specialisten)

Voor de bewoners : waarin ben je geïnteresseerd ( bomenspiegels, volkstuinen)

Er is de energiecoöperatie Achter de Hoven: gezamenlijk energie inkopen, inkoop zonnepanelen.

Verder informatie: maandag 15 oktober: 16.30 tot 20.00 uur

Energiemarkt op zaterdag 27 oktober vanaf 9.30 uur

 

Sietske Koops

« Terug

Reacties op 'Seizoensopening van Wijkpanels en Dorpsbelangen: "Thema Duurzaamheid"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > oktober

Geen berichten gevonden