ChristenUnie wil aanpak mensenhandel in Leeuwarden.

zondag 16 september 2012 20:50

Opiniestuk geplaatst in het Friesch Dagblad

Mensenhandel en prostitutie zijn nauw met elkaar verweven. Uit het meest recente onderzoek in grote steden naar prostitutie blijkt dat meer dan 50% van de vrouwen achter ramen met een gemeentelijke vergunning daar hun werk tegen hun zin doen. Het betreft hier dus het –bij wet- formele en zichtbare deel van de prostitutie. Daar komt nog een groot en illegaal circuit bij.

Mensenhandel is in de wereld van de prostitutie dus normaal. En prostitutie is in Nederland een gewone bedrijfstak. Keurig wettelijk geregeld en belastingplichtig.

De werkelijkheid is een stuk grimmiger. Mensenhandelaren en loverboys werven hun slachtoffers door middel van bedreiging of met geweld. Normaal zijn afpersing, fraude, dwang, misleiding, machtsmisbruik  en of het misbruik maken van een kwetsbare positie. Met als doel er zelf beter van te worden. Met als gevolg uitbuiting van de slachtoffers tot in lengte van jaren of tot de dood er volgt. Grof geweld is hier de gewoonste zaak van de wereld. Lees het schokkend realistisch geschreven boek De Fatale Fuik van Henk Werson. Mensenhandel in de prostitutie is een nieuwe vorm van slavernij. Het is zware criminaliteit. Vrouwen zijn vaak meervoudig afhankelijk (gemaakt) van hun eigenaren. In Leeuwarden werken veel verslaafde Oost-Europese vrouwen.   

Deze vrouwen werken vaak onder slechte omstandigheden, regelmatig komt het voor dat ze zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag op hun werkplek moeten leven. Tot plezier van de hoerenlopers en tot winst van hun eigenaren.

Dat gebeurt in Leeuwarden op de Weaze. De Weaze, van oudsher de hoerenbuurt van Leeuwarden.   Aan de andere kant van de muur waar u uw hamburger zit  te eten. Aan de rand van  ons prachtige centrum. In een onveilig, smerig en deels afgesloten gebiedje. Leeuwarden heeft 136 “vergunde” ramen  (evenveel als in het veel grotere Groningen).  

De ChristenUnie wil dat de gemeente hard gaat optreden tegen deze situatie. En dat kan. In oktober stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Wet regeling prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Daar wordt geregeld dat de gemeentes een maximum kunnen stellen aan het aantal  vergunningen. En dat landelijke registratie nodig is om verplaatsingen te voorkomen. Dus niet in Leeuwarden dicht en in Dokkum weer open. De minimum leeftijd van prostituees moet van 18 naar 21 jaar. Er komen duidelijker regels die we ook gaan handhaven. De mogelijkheden van de burgemeesters als baas van de openbare orde worden groter. Meer licht, cameratoezicht en vaker controle van vrouwen en bezoekers. Een actief ontmoedigingsbeleid om bezoekers duidelijk te maken waar ze zijn en met welke gevolgen.

De ChristenUnie wil dat Leeuwarden voorop gaat in het aanpakken van mensenhandel en prostitutie. Wij willen nog dit jaar met een Initiatiefvoorstel naar de Raad. Als voorbereiding zijn we al met het Leger des Heils naar Eindhoven geweest waar zij een succesvol uitstapprogramma  hanteren. We willen met de gemeenteraad naar Amsterdam om daar zelf te zien en te horen wat de mogelijkheden zijn. En we stimuleren dat FIER Fryslân (vrouwenopvang), het Leger des Heils (uitstapprogramma) samen met maatschappelijke instellingen (rol voor de kerken) dit probleem aanpakken. We hebben andere politieke partijen gevraagd of ze met ons mee willen doen. Het gaat hier niet om politiek gewin maar om het resultaat.

Wij willen dat vrouwen zelf kunnen zelf bepalen of ze werkzaam willen zijn in de prostitutie en kunnen “uitstappen” als zij dat willen. Daartoe moet een duidelijker uitstapprogramma met opvang worden opgezet. Maar ook meer controle en toezicht, de burgemeester zoekt de grenzen van de wet om dit probleem aan te pakken. Er moet een onderzoek komen naar de kosten om het aantal vergunde ramen in Leeuwarden substantieel te verminderen. Streven naar (eerst maar) halvering. De bestemming van de panden op de Weaze zo te wijzigen  dat dit mooie gebied weer voor iedereen een schoon en toegankelijk onderdeel van de binnenstad wordt.

De ChristenUnie is niet zo naïef dat we denken dat wij prostitutie en alle bijbehorende ellende kunnen oplossen. Maar de exceptionele misstanden kunnen we wel aanpakken.  We kunnen het  de mensenhandelaren zo moeilijk mogelijk maken. Dan is dit probleem niet opgelost, we leven in een zondige en van geldzucht en begeerte vergeven wereld. Maar onze motivatie is om óm te zien naar mensen in nood.

Andere partijen willen meewerken. Soms met een heel andere motivatie (bij voorbeeld emancipatie). De ChristenUnie doet het omdat Jezus Christus zelf ons voorging in het redden van (ook)  prostituees en vanuit de opdracht het welzijn van de naaste te zoeken.

Namens de ChristenUnie Leeuwarden,

Frits Rijpma.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil aanpak mensenhandel in Leeuwarden.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > september

Geen berichten gevonden