ACHTER DE HOVEN SCHIJNT DE ZON.....

dinsdag 10 april 2012 09:22

Op maandagavond 2 april stond er een wijkconferentie van de wijk Achter de Hoven op het programma in een ‘volle’ Opstandingskerk. Om 19:30 uur trapte Harry Wiersma, als voorzitter van het bewonersplatform, de avond af. Zijn doel, om op een niet-zondag, een kerk vol te krijgen was in ieder geval geslaagd …

 Positief

Mensen uit de wijk Achter de Hoven die ‘zeuren’ niet. Dit was een opmerking die gaandeweg de avond werd gemaakt. Mijn ervaring was ook dat er tijdens de avond een hele positieve ‘vibe’ hing. Dit bleek ook wel uit de vele initiatieven die door de wijkbewoners zelf waren opgezet. Initiatieven die, soms vanuit een ergernis, aangegrepen werden om (een deel van) de wijk te verbeteren. De daarbij behorende uitdaging werd vervolgens door de hele buurt aangegaan. Initiatieven van het oprichten van huiswerkbegeleiding, het oprichten van vereniging van eigenaren tot het verfraaien van de wijk door boomspiegels te beplanten lijken in deze wijk de gewoonste zaak van wereld. Nou heb ik nog niet veel wijkavonden bezocht maar mijn gevoel zegt juist dat dit heel bijzonder is. We leven in een wereld waar eenzaamheid een groot probleem is. Waar het omzien naar elkaar helemaal niet vanzelfsprekend is. Ik vond het erg bijzonder om zoveel saamhorigheid te zien. 

Het Knooppunt

Elkaar als buurtbewoners ontmoeten is een belangrijke voorwaarde om met elkaar zaken op te kunnen pakken. In de toekomst moet dit prima gaan lukken in het gerenoveerde Knooppunt. Want dit ‘Oostblokgebouw’ gaat, na lang wikken en wegen, dan toch eindelijk op de schop. De uitbaters vertelden enthousiast over hun ideeën. Het interieur krijgt van binnen en buiten een totale make-over. De gemeente Leeuwarden draagt voor het overgrote deel zorg voor de renovatie. Er staat straks een mooi wijkcentrum in een prachtige wijk waar je lekker kunt gaan genieten van een kop koffie of een lekkere maaltijd of snack. Ergens halverwege juni dit jaar moet alles klaar zijn waarbij er op 15 september een feestelijke heropening is. Ik ga er straks zeker eens naar toe om te kijken, voelen en proeven hoe het uiteindelijk allemaal geworden is. Ik wil iedereen van harte aanraden om dit ook te doen. 

N.B. Voor een eerste impressie verwijs ik u graag door naar de website van Het Knooppunt 

Achter de Hoven is de duurzaamste wijk van Leeuwarden …

Of dat gaat het in de toekomst worden als het aan voorzitter Harry Wiersma ligt. Er zit veel ‘positieve energie’ in de wijk. Hoe toepasselijk was het dan ook om de avond dan ook af te sluiten met een presentatie over duurzame energie. De aanwezigen kregen een uitgebreid verhaal te horen over de doelstellingen die de provincie  Friesland en ook de gemeente Leeuwarden zichzelf voor 2015 hadden opgelegd. Vooral de het voorbeeld over hoe poepende koeien, maar in de toekomst wellicht ook poepende gevangenen, nu al producent zijn van gas en elektriciteit deed menig gezicht glimlachen. Het geheel had wat mij betreft wel iets bondiger gekund, maar de boodschap was helder. Friesland en daarmee ook Leeuwarden gaan absoluut voor duurzaam. De aanwezigen stelden veel kritische vragen en leken best enthousiast over het idee dat deze mooie wijk straks op alle platte daken energie gaan winnen met zonnepanelen. Het aanbod ‘Zonnepanelen voor iedereen’ van de Energiewacht maakt dit in theorie mogelijk. Het idee hiervan is de zonnepanelen door de energiewacht te laten financieren zodat je een deel van je energie dus zelf gaat opwekken. Dat geld betaal je normaal gesproken aan de energieleverancier. Nu betaal je met dat geld in 15 jaar de zonnepanelen af zodat je vanaf dat moment je energie zelf opwekt en dus geen kosten meer hebt. Je krijgt zo’n 25 jaar garantie op de panelen. Op die manier bespaar je dus geld en ben je woon je meer duurzaam. Vraag is alleen wel welk normaal huishouden meer dan 2500 KwH verbruikt omdat dit een restrictie is. Ondergetekende komt daar met zijn huishouden van normale grootte (nog) niet aan toe. Maar voor de huishoudens die meer dan 2500 KwH verbruiken ligt er zeker een mooie mogelijkheid. 

Achter de hoven schijnt de zon. En dat geeft energie … 

Gert Jan Wiersma, Fractie ChristenUnie Leeuwarden

 

« Terug

Reacties op 'ACHTER DE HOVEN SCHIJNT DE ZON.....'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > april

Geen berichten gevonden